Bulgaristan, 2030’a Kadar 1,1 GW Yeşil Hidrojen Kapasitesi Hedefliyor

Bulgaristan, 2030’a Kadar 1,1 GW Yeşil Hidrojen Kapasitesi Hedefliyor

Avrupa Hidrojen haftasında Bulgaristan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Angel Popov tarafından sunulan bir rapora göre, Bulgaristan 2030 yılına kadar 1,1 GW yeşil hidrojen üretim kapasitesini hedefleyen bir hidrojen yol haritası geliştirmeyi planlıyor.

Rapora göre, ülke yenilenebilir kaynaklar kullanarak elektroliz yoluyla hidrojen üretmeyi planlıyor ve 2030 yılına kadar ek 800MW rüzgar ve 280MW güneş kapasitesi kurmayı hedefliyor. Bu hedef, 2030 yılına kadar 2,1 GW güneş, 250 MW rüzgar ve 250 MW biyokütle kapasitesini hedefleyen Ulusal Enerji ve İklim Planı’ndan (NECP) ayrı.

Bulgaristan yol haritası, Avrupa Komisyonu tarafından Temmuz ayında açıklanan hidrojen stratejisine uygun olacak. Strateji, AB’de 2024’e kadar 6GW, 2030’a kadar ise 40GW yenilenebilir hidrojen elektrolizörlerinin kurulmasını hedefliyor. Rapora göre, Bulgaristan’da hidrojen kullanımına yönelik fırsatlar öncelikle bazı sanayi sektörlerinde ve ulaştırma sektöründe yer alacak.

Sanayi sektörü halihazırda hidrojeni esas olarak amonyak üretiminde, yakıtların rafine edilmesinde ve demir, çelik, cam veya elektronik üretiminde hammadde olarak kullanıyor.

Raporda ayrıca, gaz şu anda nihai enerji karışımının yaklaşık% 34’ünü oluşturuyor, bu nedenle hidrojenin endüstriyel tesislerden gelen bu enerji talebinin karbondan arındırılmasına katkıda bulunabileceği belirtiliyor.

Popov, “Bulgaristan, gaz taşıma ve dağıtım altyapısına sınırlı miktarda hidrojen enjekte etme olasılığını değerlendirebilir” dedi. Taşımacılık sektöründe Bulgaristan, tahmini 5,8 milyar Euro’luk bir bütçeyle 2GW Mavi Tuna projesine katılmaya hazırlanıyor. Proje sekiz ülkeyi kapsıyor ve Güneydoğu Avrupa’da şebekeden bağımsız rüzgar ve güneş enerjisini kullanarak yeşil hidrojen üretmeyi ve Tuna nehri üzerinden Tuna bölgesi ülkelerindeki kullanıcılara hidrojen taşımayı amaçlıyor.

Bulgaristan’ın, karayolu taşımacılığında hidrojen kullanımı için güçlü bir fırsata sahip olduğunu belirten Popov, “Ülkenin demiryolu sektörü, enerji kullanımının üçte biri için hala fosil yakıtlara bağımlı. Hidrojen, mevcut dizel trenleri değiştirerek bu sektörün karbondan arındırılmasına yönelik çözümlerden biri” dedi. NECP’ye göre Bulgaristan, enerji ve mobilite sistemlerine hidrojenin entegrasyonunu sağlamayı planlıyor. Hidrojen yakıt ikmal istasyonlarının planlanan konuşlandırılmasıyla kolaylaştırılacak olan 2030 yılına kadar nakliye sektöründe yıllık 32GWh hidrojen tüketmeyi bekliyor.

Kaynak

8 Aralık 2020 Haberler , ,