Dünya Yenilenebilir Güç Sıralamasında Türkiye 12. Sırada

Dünya Yenilenebilir Güç Sıralamasında Türkiye 12. Sırada

HESİAD (Hidroelektrik Santralları Sanayi İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Üyesi ve Limak Holding Hidroelektrik Enerji Grubu Genel Müdürü Taner Ercömert, REN21’ce yayınlanan yılı Küresel Yenilenebilir Raporuyla ilgili Enerji ve Çevre Dünyası dergisine açıklamalarda bulundu.

Sektörün tecrübeli isimlerinden Ercömert şu bilgileri verdi: “REN21’ce yayınlanan 2021 yılı Küresel Yenilenebilir Raporunda 2020’de COVID-19 pandemisinin dünya ekonomilerini zayıflattığı ve bunun sonucunda küresel bazda birincil enerji talebinin % 4 azaldığı belirtilerek dünya genelinde daha temiz, daha sağlıklı ve daha adil bir enerji geleceğine erişmek için gereken köklü değişikliğe henüz yaklaşılmadığı ve devletlerin tüm sektörlerde yenilenebilir enerji için daha fazla çaba harcaması gerektiği vurgulamaktadır”.

Rapora göre, geçtiğimiz yıl enerji tüketiminde oluşan tarihi düzeydeki azalmaya rağmen, 2020 için yenilenebilir enerji hedefleri olan beş G20 ülkesi bu hedeflere ulaşmak için mücadele etmiş olup geri kalan on beş G20 ülkesinde ise böyle bir hedef mevcut bile değildi. REN 21’in Üst Yöneticisi Rana Adib geçtiğimiz on yıl boyunca iklim politikasına yönelik vaatlerin çoğunlukla boş sözler olduğunun acı gerçeğinin görüldüğünü ve fosil yakıtların nihai enerji tüketimindeki payının çok değişmediğini belirterek yenilenebilir enerjinin yeni standart haline getirilmesinin alınacak en güçlü önlem olduğunu vurgulamaktadır. Fosil yakıtların hem iklim değişikliğinden sorumlu ve hem de biyoçeşitlilik kaybına ve çevre kirliliğine büyük ölçüde katkıda bulunduklarının altı çizilen raporda fosil yakıtlardan yenilenebilir enerjiye geçişin atılması gereken bir adım olduğu ve yenilenebilir enerjilerin dünya genelinde bir standart hale getirilmesinin teknoloji veya maliyet açısından da bir sorun oluşturmadığı belirtilmektedir. Gelişmeyi hızlandırmanın iyi bir yolunun da yenilenebilir enerjinin her bir ekonomik aktivite için temel bir performans göstergesi olarak kabul edilmesi gerektiği de vurgulanıyor.

Son dönemlerde dünyada elektrik sistemlerine ilave edilen neredeyse tüm yeni güç kapasitesi yenilenebilir enerjiden oluşmakta olup 2020’de küresel düzeyde 256 GW’dan fazla yeni elektrik üretim kapasitesi geliştirildi.

Dünya yenilenebilir güç sıralamasında 1. sırada 908 GW’la Çin; 2. sırada 313 GW’la ABD; 3. sırada 150 GW’la Brezilya yer alırken Türkiye 50 GW’la 12. sıradadır.

Taner Ercömert 2020 yılı sonu itibarıyla dünya yenilenebilir güç sıralamasında 1. sırada 908 GW’la Çin, 2. sırada 313 GW’la ABD, 3. sırada 150 GW’la Brezilya, 4. sırada 142 GW’la Hindistan, 5. sırada 132 GW’la Almanya yer alırken Türkiye’nin 50 GW’la 12. sırada yer aldığını belirtti.

Taner Ercömert bu konuyle ilgili şu değerlendirmelerde bulunudu:Dünya’da 2020’de 21 GW’lık yeni hidroelektrik santral işletmeye alınmış olup; yeni kapasitenin 13.8 GW’ı Çin’den, 2.5 GW’lık kısmı ise Türkiye’den gelmiştir. REN21 raporunun Türkiye bölümünde ülkemizin 2020’de 2,5 GW’lık yeni hidroelektrik kapasite geliştirdiği ve bu rakamın ülkenin 2013’ten bu yana en yüksek hidroelektrik kapasite artışı olduğu belirtilerek 2020’de tamamlanan en büyük hidroelektrik tesisler olarak Ilısu, Yusufeli, Çetin ve Aşağı Kaleköy hidroelektrik santralları belirtilmektedir.

Kaynak

16 Haziran 2021 Haberler , ,