“Enerji yenilenirse dünyaya barış gelir”

“Enerji yenilenirse dünyaya barış gelir”

Çevreci Enerji Derneği Genel Başkanı Tolga Şallı “Güneş enerjisinde tükettiğimizin 1 buçuk katını üretebilecek bir potansiyele sahibiz. Ülkemizde enerji üretiminde kooperatifleşme de yaygınlaşmaya başladı. İnanın, enerji yenilenirse dünyaya barış gelir” dedi.

“Enerji yenilenirse dünyaya barış gelir”

Çevreci Enerji Derneği Genel Başkanı Tolga Şallı “Güneş enerjisinde tükettiğimizin 1 buçuk katını üretebilecek bir potansiyele sahibiz. Ülkemizde enerji üretiminde kooperatifleşme de yaygınlaşmaya başladı. İnanın, enerji yenilenirse dünyaya barış gelir” dedi

 

İZMİR’E BİOGAZ YAKIŞIYOR

Biogaz santrallerinin İzmir için çok önemli olduğunu ifade eden Tolga Şallı şu bilgileri verdi: “İzmir, Türkiye’nin Batı’ya açılan kapısı. İzmir rüzgar enerjisi santralleri noktasında Balıkesir ile tatlı bir rekabet halinde. Biogaz enerji santrallerinin, İzmir’e en çok yakışan enerji santralleri olduğunu vurgulamak istiyorum. Çünkü İzmir’in birçok ülkesinde tarım, turizm ve hayvancılık iç içe yapılabiliyor. Biogaz enerji santralleri yaygınlaşırsa, çevre temizlendiği gibi, elektrik de üretebiliyor. Dolayısıyla biogaz enerji santrallerinin mutlaka İzmir’de yaygınlaşması gerekiyor. Tarımsal faaliyetlerde, yenilenebilir enerji kullanımına dair yüzde 50’ye varan hibeler ve teşvikler var. Bunun iyi değerlendirilmesi gerekiyor. Mesela Bornova Belediyesi, çatısında güneş enerjisinden faydalanan vatandaşların belediye hizmetlerine yüzde 25 indirin yapacağını ifade etti. Bu, çok güzel bir algı yarattı. Belediyeler, kendi elektriğini üretmek için çabalıyor. Çevrecilik kavramı ülkemizde yaygınlaşmalı. Son olarak şunu söylemek isterim ki, enerji yenilenirse dünyaya barış gelir.”

Çevreci Enerji Derneği Genel Başkanı Tolga Şallı, yerli ve yenilenebilir enerjinin önemine değinerek, “Türkiye, coğrafi konumundan dolayı, yerli ve yenilenebilir enerji bakımından, potansiyeli çok yüksek olan bir ülke. Şu an Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulu elektrik gücü 81 bin MW gücüne ulaştı. Bu rakamın çok daha üstüne çıkabiliriz. Güneş enerjisinde ise tükettiğimizin 1 buçuk katını üretebilecek bir potansiyele sahibiz. İnanın, enerji yenilenirse dünyaya barış gelir” dedi.

Çevreci Enerji Derneği’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Çevreci Enerji Derneği Genel Başkanı Tolga Şallı, “Derneğimiz 2015 Ağustos ayında kuruldu. Türkiye, coğrafi konumundan dolayı, yerli ve yenilenebilir enerji bakımından, potansiyeli çok yüksek olan bir ülke. Rüzgar enerjisi, güneş enerjisi, jeotermal, biogaz, hidroelektrik gibi.. Fakat gördük ki bir algı yanılması var. Biz, ülkemizdeki enerji potansiyeli ile ilgili farkındalık yaratmak istiyoruz. Ayrıca enerji kooperatiflerine ve enerji yatırımlarına destek bulmak adına, diğer STK’larla, kamuyla, yerel belediyelerle işbirliği yaparak, yerli ve yenilenebilir enerjiyi halkımıza tanıtmak istedik. Bu zamana kadar birçok faaliyet gösterdik. Geçen sene Aralık ayında ‘Rüzgar Enerjisi ve Çevre’ isimli bir panel düzenledik.  Geçtiğimiz ay ise Biogaz Enerjisi ve Çevre isimli bir panel daha düzenledik. Birçok üniversitede konuşmalar yaptık. Öğrencileri bilgilendirdik ve onların fikirlerini dinledik. Dernek olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

YERLİ VE YENİLENEBİLİR ENERJİ

Yerli ve yenilenebilir enerjinin önemine değinen Şallı, “Dünyada iklimler değişiyor. Ne kışı ne de yazı tam anlamıyla yaşayamıyoruz. Üretilen enerji sistemlerin olumsuz etkilerini gördük. Bu nedenle insanlar zamanla, güneşi, rüzgarı, jeotermali keşfetti. Kömürün belirli bir miadı var, petrol tükenmek üzere, doğalgaz da bitecek. Neticede insanlık yenilenebilir enerjiyi keşfetti. Dediğim gibi, yenilenebilir enerji bakımından potansiyeli çok yüksek olan bir ülkede yaşıyoruz. Rüzgar enerji santrallerini, verimli olabilmesi adına, sadece rüzgar ırmaklarının üzerine kurabiliyorsunuz. Türkiye’de rüzgar ırmağı, Çatalca’dan başlar, Bursa ve Balıkesir’den geçer, İzmir’den geçtikten sonra Bodrum’dan çıkar. Dolayısıyla rüzgar enerji santrallerinin buraya kurulması gerekiyor.

81 BİN MW ELEKTRİK GÜCÜ

Şu an Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulu elektrik gücü 81 bin MW gücüne ulaştı. Bu rakamın çok daha üstüne çıkabiliriz. Güneş enerjisinde iste tükettiğimizin 1 buçuk katını üretebilecek bir potansiyele sahibiz. Almanya’nın güneşlenme süresi ülkemizin üçte biri oranında. Fakat Almanya şu anda güneş enerjisi üretiminde 50 bin MW’yi geçmiş durumda. Türkiye’de ise bu rakam 1800 MW civarında. Ama bunların aşılacağına inanıyorum. Eminiz ki, hem rüzgardan hem de güneşten daha fazla yararlanmaya başlayacağız. Yerli ve yenilenebilir enerjinin yanı sıra, enerji tasarrufunun da çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. 2018 yılı itibariyle evlerde güneş enerjisinden elektrik üretimiyle ilgili önemli gelişmeler olabilir. Bunu çok önemsiyoruz” diye konuştu.

RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ

Türkiye’nin rüzgar ve güneş enerjisinde yüzde 70-80’lere varan bir yerliliği olduğunu vurgulayan Şallı, “Bu çok ciddi bir rakam. Yüzde 10-15 gibi bir ithal kısmımız kaldı. Güzel gelişmelerden birisi de, ülkemizde enerji üretiminde kooperatifleşme yaygınlaşmaya başladı. Dernek olarak, kooperatifleşme ile ilgili vatandaşlarımızı bilgilendiriyoruz ve destek oluyoruz” dedi.

Kaynak

28 Nisan 2019 Basında ÇED ,