Enerjide üst sınır 5 MW’a çıkartıldı

Enerjide üst sınır 5 MW’a çıkartıldı

Çevreci Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Şallı, Resmi Gazetede yayımlanan kararı değerlendirerek “Yapılan değişiklik ile Türkiye’nin gücünü ortaya koyabileceğini düşünüyorum” dedi.

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
10 Mayıs Cuma günü Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı üretim faaliyeti gösteren tesisler için fiyat ve süreler ile yerli katkı ilavesine ilişkin kararda değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre; lisanssız elektrik üretim tesisleri için hala hazırda 1 Megawatt (MW) olan üst sınır 5 MW’a çıkartıldı. Ayrıca üretim ve tüketim noktası aynı ölçüm noktasında olan mesken aboneleri ve tarımsal sulama aboneleri için kurulan tesisler ile aynı ölçüm noktası şartı aranmaksızın kamu kurum ve kuruluşları için kurulacak tesislerde üretilen ihtiyaç fazlası elektrik enerjisi için kendi abone gruplarına ait perakende tek zamanlı aktif enerji bedelinin tesisin işletmeye girişinden itibaren 10 yıl süre ile uygulanacağı hükmü getirildi.
“TÜRKİYE’NİN GÜCÜNÜ ORTAYA KOYACAK”
Çevreci Enerji Derneği (ÇED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tolga Şallı değişikliğe ilişkin şunları söyledi: “Daha önceki yönetmelikte tesislerin lisanssız olarak tükettiği enerjiyi karşılayabilmek için ürettikleri enerjide 1 MW olan üst sınır yeni yönetmelikle 5 MW’a çıkartıldı. Bunu örneklendirecek olursak; bir fabrikanız var ve orada doğal olarak bir tüketiminiz var. Burada sözleşme gücünüz diyelim ki 500 Kilowatt (KW) idi fakat başka bir fabrikanın bin 500 KW gibi bir tüketimi var ise en fazla bin KW’a kadar yapabiliyordu. Artık devlet bunu değiştirdi. Bu doğrultuda Türkiye’deki fabrikalar olsun ya da tarımsal sulamada kullanılan elektrik olsun hepsini yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisinden veya rüzgar enerjisinden karşılayabiliyoruz. Bu çok iyi ve olumlu bir gelişme. Ülkemizin güneş enerjisinden tükettiğinden daha fazlasını üretebilecek bir potansiyeli var. Ayrıca çiftçinin tarımsal sulamada en büyük maliyetlerinden biri de elektrik faturası bunu artık çiftçilerimiz yenilenebilir enerjiden karşılayabilir ve bunun için önemli destekler var. Türkiye yenilenebilir enerji bakımından oldukça güçlü bir vaziyette ve potansiyeli çok yüksek bu çıkan kararname ile bu gücü daha da fazla ortaya koyacağını düşünüyorum.”
Şallı, yenilenebilir enerjinin de bir maliyeti olduğunun altını çizerek “Çatınıza güneş enerjisi koymanın da bir maliyeti var tabi ki ve sizin bir bağlantı anlaşmanız ve gücünüz var. Bu gücü aşmamanız lazım. Ürettiğiniz elektrik ile tükettiğiniz elektriğin başa baş olması gerekiyor. Eğer diyor devletimiz; sen tükettiğinden fazlasını üretebilirsen ben bunu senden satın alırım. Türkiye 2005-2015 yılları arasında her yıl 46 milyar dolar elektrik üretebilmek için hammadde satın alan bir ülkeydi. Biz bu anlamda dışa bağımlıyız. Fakat yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaşması bizim bu bağımlılığımızı oldukça azaltacaktır” diye konuştu.
“KAÇAK OLAYLARINI ENGELLER”
Bu konuda tasarruftan ziyade enerji verimliliğinden bahsetmek gerektiğini belirten Şallı, “Evet yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek iyidir ama en önemlisi enerji verimliliğini iyi kullanmamız lazım. Yaşam kalitemizi düşürmeden ve daha da arttırarak enerjiyi daha tasarruflu ve verimli kullanmalıyız. Bir de son zamanlarda önem verilen konulardan biri de akıllı şehirler. Akıllı şehirlerde elektriğin üretildiği yerde tüketilmesi hem kayıp hem de kaçak olaylarını engelleyecektir. Bu da kentlere büyük kazanç sağlayacaktır. Örneğin İzmir’de biyogaz tesisleri çok verimli bir şekilde kurulabilir” şeklinde konuştu. “Dünya artık sıfır atığa doğru gidiyor” sözlerine yer veren Şallı, “İnsanlık dünyayı çok yordu. Ama artık gerek çöplerden elektrik üretilmesi gerekse hayvansal atıklardan elektrik üretilmesi, çöpün kaynağında ayrıştırılması ve benzeri uygulamaları yürütülüyor. Dünyaya barışı getirecek olan şey yenilenebilir enerjidir” dedi.

Kaynak: İlkses Gazetesi

13 Mayıs 2019 Basında ÇED , ,