GES’ler ile 600 Milyon Dolardan Fazla Tasarruf Edildi

GES’ler ile 600 Milyon Dolardan Fazla Tasarruf Edildi

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesinin 5.528 MW’a ulaştığı ve 600 milyon dolardan fazla tasarruf edildiğini ifade etti.

Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkanı Halil Demirdağ güneş enerjisi sektörünün son duruma dair değerlendirmelerde bulundu. Demirdağ, “Güneş sayesinde çevreye zarar vermeden, ekonomiye katkıda bulunarak elektrik üretmek mümkün.” diyerek ulaşılan tasarruf rakamlarının cari açığın kapanmasından enerji bağımsızlığına, ihracattan karbon salınımına kadar olumlu etkilerinin hissedilmeye başlandığını belirtti.

“Her 1.000 MW güneş enerjisi santrali, 110 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçiyor.”

Türkiye’de güneş enerjisi kapasitesinin Ağustos 2019 itibariyle 5.528 MW’a ulaştığına dikkat çeken Demirdağ“Demek ki 600 milyon dolardan fazla para kasamızda kalacak.” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her 1.000 MW güneş enerjisi santrali, 110 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçerek, cari açığın kapanmasına önemli bir katkı sağlıyor. Bu yıl itibariyle kurulu gücü 5 bin 500 MW’ı aşan GES’lerimiz sayesinde Türkiye, ithal doğal gaza harcayacağı 600 milyon dolarlık bütçeyi ekonomisine kattı.

Güneş sistemlerinin yaklaşık 30 yıl ömrü olduğu düşünülürse, bu da 18 milyar dolarlık tasarruf edilmesi ve böyle bir meblağın Türkiye bütçesine kazandırılması demek. Sadece bu rakamlar bile büyüyen bir güneş sektörünün Türkiye’yi de güçlendireceğini gösteriyor.

Sektörü hareketlendirmeli, kurulu gücü 5 bin’den 20 bin MW seviyelerine çıkarmak için çalışmalıyız. Böylece cari açıkla ilgili sorunlarımızı gidermiş, ekonomimizin önünü açmış oluruz.”

“Dünyada kurulan 100 elektrik santralinin 75’inin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanıyor.”

Geçen yıl dünyada kurulan 100 elektrik santralinin 75’inin yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandığını belirten Demirdağ,“Kaynağı tamamen bizde olan yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapmazsak, 10 sene sonra enerjiyi ithal etmek zorunda kaldığımız için çok ciddi elektrik maliyetleri öderiz.” diye konuştu.

Kaynak: Enerji ve Çevre Dergisi

30 Ekim 2019 Haberler , , ,