IEA, IRENA ve REN21’den Ortak Rapor: Enerji dönüşümü için ısıtma ve soğutmada acilen eyleme geçilmesi gerekiyor

IEA, IRENA ve REN21’den Ortak Rapor: Enerji dönüşümü için ısıtma ve soğutmada acilen eyleme geçilmesi gerekiyor

Dünyanın en önemli enerji kuruluşlarının son raporuna göre, yenilenebilir enerji ye dayalı ısıtma ve soğutma, iklim hedeflerine ulaşmanın yanı sıra dayanıklı ve sürdürülebilir ekonomi inşa etmeye çalışan ülkeler için acil bir öncelik.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA) ve 21. Yüzyıl için Yenilenebilir Enerji Ağı (REN21) ortak bir rapor yayımladı.

“Dönüşüm Döneminde Yenilenebilir Enerji Politikaları: Isıtma ve Soğutma” başlıklı bu rapora göre, daha temiz ve sürdürülebilir ısıtma ve soğutma çözümlerine geçilmesi yatırımların artmasını sağlayabilir.

Dünya çapında yenilenebilir ısıtma ve soğutmanın daha hızlı yayılmasını sağlayacak politikaların yanı sıra, yatırımın önündeki engelleri ortaya koyan rapora göre, ısıtma ve soğutmada atılacak adımlarla hem milyonlarca iş imkânı ortaya çıkabilir hem de koronavirüs krizi sonrası kalıcı bir ekonomik iyileşme sağlanabilir.

Enerji dönüşümü için olası beş yolun sunulduğu raporda; yenilenebilir enerjiye dayalı elektrifikasyon, yenilenebilir gazlar, sürdürülebilir biyokütle, güneş ve jeotermal ısının doğrudan kullanımına yönelik yol haritaları yer alıyor.

IRENA Başkanı Francesco La Camera, “Yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji verimli ısıtma ve soğutma, Paris Anlaşması kapsamındaki iklim taahhütlerini karşılamaya, dayanıklı ve sürdürülebilir ekonomiler inşa etmeye çalışan ülkeler için acil bir öncelik olarak ortaya çıktı.” dedi.

Daha temiz, verimli, sürdürülebilir ısıtma ve soğutma çözümlerine geçişin yatırımları çekebileceğine, milyonlarca yeni iş imkânı sunacağına ve küresel Covid-19 krizinin ardından kalıcı bir ekonomik iyileşme sağlamaya yardımcı olabileceğine dikkat çeken Camera’ya göre bu sayede,

“Afrika, Asya’nın uzak adaları ve en az gelişmiş ülkeler dâhil olmak üzere herkesin ihtiyaç duyduğu ısıtma ve soğutma hizmetleri sunulmuş olacak.”

Nihai enerji tüketiminin yaklaşık yarısı ısıtma ve soğutmadan

Küresel boyutta ısıtma ve soğutma talebi, nihai enerji tüketiminin yaklaşık yarısını oluşturuyor. Isıtma ve soğutma öncelikle endüstriyel süreçler için gerekliyken, bunu konut ve tarım uygulamaları takip ediyor.

Rapora göre bu enerjinin çoğu, fosil yakıtlardan ya da biyokütlenin verimsiz ve sürdürülemez kullanımlarından geliyor.

Sonuç olarak ısıtma ve soğutma, hava kirliliğinin önemli bir kaynağı olarak gösteriliyor ve küresel emisyonların yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor.

Bunun yanı sıra yaklaşık 2,8 milyar insan şu anda yemek pişirmek için odun, odun kömürü, hayvan gübresi ile diğer verimsiz ve kirletici yakıtları kullanıyor.

Isıtma ve soğutma talebi büyümeye devam edecek

Soğutma talebi, 1990’dan beri küresel olarak üç katına çıktı. İklim değişikliği ısı dalgalarının sayısını ve şiddetini artırdıkça milyarlarca insanın soğutma ihtiyacı da artmaya devam ediyor.

Rapora göre, şimdiye kadar politika yapıcıların ısıtma ve soğutmadaki dönüşüme ilgisi oldukça azdı.  2019’un sonunda, yalnızca 49 ülke yenilenebilir ısıtma ve soğutma için ulusal hedeflere sahipken, 166 ülke yenilenebilir enerji üretimi hedefleri belirledi.

Virüs enerjiye ulaşımı da zorlaştırdı

Isıtma ve soğutma için kullanılan enerjinin karbondan arındırılmasına, fosil yakıtların kullanımını aşamalı olarak durdurulmasına, yenilenebilir enerji ve verimliliğe öncelik veren politika paketlerinin önemine dikkat çekilen rapora göre, koronavirüs nedeni ile yaşanan sağlık krizi gelişmekte olan çok sayıda ülkede enerjiye ulaşımı da zorlaştırdı.

Yenilenebilir kaynaklara geçişin, uzak adalarda, Afrika ve Asya’nın en az gelişmiş ülkelerinde bile temiz, uygun fiyatlı ve güvenilir ısıtma ve soğutma hizmetlerine erişimi artırmaya yardımcı olacağı belirtiliyor.

Raporda aynı zamanda yenilenebilir ısıtma ve soğutmanın yeni işler yaratabileceği, yerel ekonomileri canlandırabileceği, bunu yaparken de ülkelerin enerji güvenliği ve bağımsızlığını da güçlendirebileceği belirtiliyor.

Kaynak

2 Aralık 2020 Haberler , , , , ,