Şallı:”Biyogaz hem enerji hem tarım için olmazsa olmaz”

Şallı:”Biyogaz hem enerji hem tarım için olmazsa olmaz”

Çevreci Enerji Derneği’nin (ÇED) düzenlediği Biyogaz Enerjisi ve Çevre Paneli İzmir Hilton Otel’de düzenlendi.

A+A-

Resmi kurum temsilcileri ile beraber akademisyen ve sektör çalışanının katıldığı panelde biyogaz enerjisinin ülkemizde ve dünyadaki mevcut durumu ve geleceği masaya yatırıldı. Türkiye’de biyogaz enerji üretiminin önemine dikkat çekilen sempozyumda, bilimsel tarım, teknik ve idari tarım ile biyogaz enerjisi yatırımlarının hukuki boyutu da ele alındı.

ÇED Başkanı Tolga Şallı’nın açılış konuşmasını yaptığı sempozyumda Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr Nuri Azbar, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Eşref İrget, Bendis Holding Proje Mühendisi Çevre Yüksek Mühendisi Erşan Olcay Işın ve Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Çevre Hukuku Kurulu Başkanı Av. Arsin Demir konuşmacı olarak katıldı. Sempozyumda ayrıca Biyoenerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tanay Sıtkı Uyar da söz alarak kısa bir konuşma gerçekleştirdi.
NE ENERJİDE NE DE TARIMDA KULLANIYORUZ
Tolga Şallı, Biyogaz Enerjisi ve Çevre Paneli’ni düzenlemelerinin en temel nedeninin Türkiye’deki hayvansal atıkların fazla olmasına rağmen bu atıkların ne enerji üretiminde ne de ekonomiye geri dönüşümde kullanılmaması olduğunu söyledi. Biyogaz enerjisiyle ilgili kamuoyunda bir farkındalık yaratmak amacı güttüklerini ifade eden Şallı ”Bu doğrultuda üniversitelerde çalışmalarda bulunan akademisyenler ve sektörde yer alan oyuncuları davet ederek konuyu masaya yatırdık. Ayrıca yapılan yatırımlarda oluşan sorunları incelemek amacıyla olayın hukuki boyutunu da ele aldık” dedi.
TURİZM BÖLGELERİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Türkiye’de ciddi bir biyogaz enerjisi potansiyeli bulunduğuna dikkat çeken Şallı, ayrıca enerji üretiminin ardından ortaya çıkan mikropsuz atığın tarımda geri kullanılmasının önemini vurguladı. Biyogaz enerji üretiminin özellikle hayvancılığın ve turizmin yan yana yürüdüğü turizm bölgelerinde hayati önem taşıdığını aktaran Şallı, ”Turizm bölgelerinde hayvansal atıklardan kaynaklı oluşan sorunlar mevcut. Bu sorunların başında da koku bulunmakta. Bu kokuyu önlemenin en sağlıklı yolu atıkları işleyerek enerjiye dönüştürmekten geçmekte. Böylece hem tarım için organik gübre ve enerji elde ediyoruz, hem de kokuyu engelliyoruz. Çok daha sağlıklı turizm bölgelerinin oluşmasını sağlayabiliriz” diye konuştu.
ÜLKEMİZ ORGANİK GÜBRE FAKİRİ
Biyogaz enerjisinin sadece enerji üretimi olarak algılanmaması gerektiğini de söyleyen Şallı, ülkemizde toprakların organik gübre fakiri olduğunu belirterek, enerji üretimi sonrası elde edilecek gübrelerin ülke tarımı için hayati önem taşıdığını bildirdi. ÇED olarak yeni paneller düzenleyerek kamuoyunu çevreci enerji hakkında bilgilendirmeye devam ettireceklerini dile getiren Şallı, tüm katılımcılara teşekkür etti. Panel konuşmacılara teşekkür belgelerinin verilmesinin ardından son buldu.

Kaynak: Şallı:”Biyogaz hem enerji hem tarım için olmazsa olmaz”

28 Nisan 2019 Basında ÇED