Sivil topluma festival müjdesi

Sivil topluma festival müjdesi

Çevreci Enerji Derneği Genel Sekreteri Hazal Coşkun, çevre ve enerji alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarına yönelik Avrupa Birliği projelerin sonunda İzmir’de bir sivil toplum festivali gerçekleştirileceğini müjdeledi.

BURCU YANAR/ÖZEL HABER
Çevreci Enerji Derneği Genel Sekreteri ve Proje Koordinatörü Hazal Coşkun, çevre ve enerji alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarına yönelik gerçekleştirilen ve yaklaşık 15 ay sürecek olan Avrupa Birliği (AB) Projelerinden bahsederek projelerin sonunda İzmir’de bir sivil toplum festivali gerçekleştirileceğinin müjdesini verdi.
Hazal Coşkun, İzmir’de çok fazla sivil toplum kuruluşu bulunduğunu belirterek, sivil toplum kuruluşlarının eksikliklerine değindi. Coşkun, “İzmir’de çok fazla sivil toplum kuruluşu var. Bazıları aktif bazıları değil. İzmir’deki kuruluşların bu anlamdaki eksikliği ne yazık ki kendi aralarındaki iş birliği sorunudur. Türkiye genelinde de şöyle bir eksikliğimiz var sivil toplum kuruluşları kamu kuruluşlarıyla istenilen derecede işbirliği yapamıyor. Bizim Çevreci Enerji Derneği olarak iki projede de amacımız işbirliğini geliştirmek ve sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumlarını ortak noktada buluşturabilmek. Bu noktada öncelikle İzmir, sonra Ege Bölgesi ve Türkiye’ye çok büyük katkısı olacak olan projeler bunlar” diye konuştu.
Coşkun, iki proje ile ilgili de şu bilgileri verdi: “İki tane Avrupa Birliği projesi yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi 2 Ocak 2019 itibari ile başlayan Sivil Toplum Sektörü Programı adı altında yerel sivil toplum kuruluşları (STK) hibe programı olarak Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak gerçekleştirilen projemiz. Bu bahsettiğim projelerde amacımız; sivil toplum kuruluşlarına özellikle de çevre ve enerji alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarını demokratik katılım mekanizmaları konusunda bilgilendirmek ve bu anlamda hem kendi kapasitemizi arttırmak bir yandan da diğer sivil toplum kuruluşlarının kapasitelerini arttırmak konusunda onlara destek olmak. Bir diğer projemiz de 1 Nisan 2019 itibari ile başlayan ve İtalyan ortağımız koordinatörlüğünde yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Programı. Biz bu projede Türkiye adına ortak konumundayız.”
200 BİN EUROLUK BÜTÇE
“Bu projede 200 bin avroluk bir bütçemiz var” diyen Coşkun, “İkinci projede de amacımız yine çevre ve enerji alanında çalışan sivil toplum kuruluşlarının Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği üyeliği doğrultusunda İtalya’daki iyi uygulamaları Türkiye’ye aktarmak. Bu konuda AB üyeliği süresinde İtalya’daki sivil toplum kuruluşları neler yapıyor, kamu kurumları ile nasıl ortaklaşa çalışıyorlar, nasıl bir iş birliği içerisindeler bunları araştırarak Türkiye’ye aktarmak amacını taşıyoruz” ifadelerini kullandı. AB ülkelerinin yenilenebilir enerji ile çevre konusunda ve dünyada giderek hızla yayılan akıllı şehirler konusunda çok fazla çalışma yaptığının altını çizen Coşkun, “Özellikle de belediyeler anlamında çok fazla çalışma yürütülüyor. İtalya’da bulunan Bologna Belediyesi de zaten bizim projemizdeki iştirakçilerimizden birisi. Karşıyaka Belediyesi de İzmir’deki iştirakçilerimizden bir tanesi konumunda yer alıyor. Projenin ilerleyen zamanlarında biz buradan temsilcilerle birlikte Bologna’ya bir gezi düzenleyeceğiz ve bu uygulamaları yerinde görüp, gelip buradaki sivil toplum kuruluşları ile toplantılar yaparak kendilerine aktaracağız” açıklamalarında bulundu.

Projelerin en büyük çıktısı olarak önümüzdeki sene İzmir Karşıyaka’da uluslararası bir sivil toplum festivali düzenleyeceklerini de ifade eden Coşkun, “Sadece çevre ve enerji alanında çalışan sivil toplum kuruluşları değil, tüm alanlarda çalışan sivil toplum kuruluşları dahil olacak bu festivale. Bu festival hem Türkiye açısından hem de uluslararası açıdan dünyaya çok güzel bir örnek teşkil edecek” dedi.

Kaynak: İlkses Gazetesi

14 Mayıs 2019 Basında ÇED , , , ,