Stratejik Enerji Kaynağı: “Biyogaz” Etkinliği Gerçekleştirildi

Stratejik Enerji Kaynağı: “Biyogaz” Etkinliği Gerçekleştirildi

Çevreci Enerji Derneği tarafından zoom uygulaması üzerinden Stratejik Enerji Kaynağı: “Biyogaz” etkinliği gerçekleştirildi. Konferansa, sektörden akademisyenlere, öğrencilerden sivil toplum kuruluşlarına kadar birçok kişi ve kurum yetkilisi katıldı.

“Biyogaza daha fazla ilgi gösterilmeli”

Konferans Çevreci Enerji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Şallı’nın açılış konuşmasıyla başladı. Şallı, Çevreci Enerji Derneği’ni 2015 yılında kurduklarını ve çalışma konularının yenilenebilir enerji, iklim kriziyle mücadele ve yenilenebilir enerji mevzuatı olduğunu aktardı. Tolga Şallı “Dernek olarak bu zamana kadar birçok etkinlik gerçekleştirdik. Son dönemde Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sözleşme makamı olduğu, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı’nın yürütücü kurum olduğu AB projelerini uygulamaktayız. Biyogaz enerjisi, gerek insan sağlığı ve çevrenin korunması, gerek elektrik üretimi ve gerekse sistem çıktısının tekrar tarımda kullanılması açısından çok kıymetlidir. Ancak yeterli ilgi gösterilmemektedir. Bu etkinliği yapmamızın en temel amacı biyogazın farkındalığını artırmak” ifadelerini kullandı.

“Sürdürülebilir kalkınma noktasında çevreye duyarlı tesislerin artması gerekmektedir”

Seminerde Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Biyomühendislik Bölümü akademisyeni Prof. Dr. Nuri Azbar, biyogaz ve biyoyakıt konularında dünyadaki teknik gelişim ve değişimi hakkında yaptığı sunumda “Biyogaz çok eski bir teknoloji ve 1776 yılına kadar dayanmakta. Ağırlıklı olarak ülkemizde ön plana çıkan, hayvansal atıklar, kentsel katı atıklar, tarla bitki ve atıkları, içerisinde önemli oranda organik karbon barındıran atıkların biyogaz yatırımlarında ciddi anlamda kullanıldığını görmeye başladık. Günümüzde iyi uygulamalar çoğalmalı ve sürdürülebilir kalkınma noktasında çevreye duyarlı tesislerin artması gerekmektedir” dedi.

“Hem tüm maliyetin hem de atık yönetiminin profesyonelce yürütülmesi gerekmektedir”

Çevre Yüksek Mühendisi Olcay Işın biyogaz enerji santrallerinin Türkiye’de ve dünyadaki son durumu paylaştı ve biyogaz enerji santrallerinin tüm iş süreçlerini paylaşarak dikkat edilmesi gereken noktaları ve önerilerini aktardı. Olcay Işın “Tesislerin tecrübeli proses mühendislere ihtiyacı var. 7/24 işletme ekibinin var olması gerekiyor. Hem tüm maliyetin hem de atık yönetiminin profesyonelce yürütülmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

“Yatırımların tüm süreçlerinde bilim insanlarıyla çalışılmalı.”

Seminerin son konuşmacısı Enerji Hukuku Araştırma Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Çevre Hukuku Kurulu Başkanı Av. Arsin Demir, dünyada ve Türkiye’de ki çevre hukuku gelişimini, çevre mahkemelerini ve özellikle ivedi yargılama usulü sürecini aktardı. Demir “Çevre hukuku, çevrenin korunması amacını taşıyan tüm hukuk normlarını kapsayan bir hukuk alanıdır. Çevresel etki değerlendirme sürecine yönelik açılan çevre davaları  idare mahkemelerinde görülmektedir. İdare mahkemelerinin iş yükleri çok fazla, çevre ve enerji davalarının bu iş yoğunluğundan dolayı iyi değerlendirilemeyeceği endişesi var. Çevre mahkemelerinin kurulması çok önemli, özellikle mahkemelerin atadığı bilirkişilerin mahalle baskısından kurtulması ve sürece objektif, bilimsel yaklaşması gerekmektedir. Yatırımların tüm süreçlerinde bilim insanlarıyla çalışılmalı ve o yöre halkına bilgi verilmeli. ” ifadelerini kullandı.

Etkinliğin tamamını BURADAN izleyebilirsiniz.

21 Eylül 2020 Haberler , , , , , , ,