IRENA’dan yeni rapor: Yeşil hidrojen maliyeti azaltılabilir

IRENA’dan yeni rapor: Yeşil hidrojen maliyeti azaltılabilir

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı’nın (IRENA) 17 Aralık tarihinde yayımladığı Yeşil Hidrojen Maliyetinde Azalma: 1,5° C iklim hedefini karşılamak için elektrolizörleri büyütmek” başlıklı yeni raporuna göre yenilenebilir elektrikle üretilen hidrojen, 2030 yılına kadar maliyet açısından fosil yakıtlı alternatifleriyle rekabet edebilir.

Güneş ve rüzgâr enerjisinin maliyetlerinin azalması, performanstaki iyileşmeler ve elektrolizörlerin bu gelişmeye katkı sağladığı belirtilen rapor, hükümetlere elektrolizörlerin maliyetini kısa vadede yüzde 40, uzun vadede ise yüzde 80’e kadar düşürmek için değerlendirebilecekleri stratejiler sunuyor.

Yeşil hidrojenin, ekonomileri karbondan arındırmada kritik bir rol oynayabileceğine dikkat çeken IRENA, özellikle doğrudan elektrifikasyon sayesinde çelik, kimya, uzun mesafe taşımacılığı, nakliye ve havacılık gibi karbondan arındırılması zor sektörlerde önemli adımlar atılabileceğine işaret ediyor.

“Yenilenebilir hidrojen ezber bozabilir”

Yenilenebilir hidrojenin, ekonomilerin karbondan arındırılmasına yönelik küresel çabalarda ezber bozabileceğini söyleyen IRENA Başkanı Francesco La Camera’ya göre,

“Fosil yakıtlar ile yeşil hidrojen arasındaki maliyet farkını kapatmak için oyunu eşitlemek gerekiyor. Maliyet açısından rekabetçi yeşil hidrojen, modern teknolojilerle gelişen ve 21. yüzyıla uygun yenilikçi çözümleri kucaklayan esnek bir enerji sistemi oluşturmamıza yardımcı olabilir.”

Günümüzde yeşil hidrojen, Karbon Yakalama ve Depolama (CCS) ile birlikte fosil yakıtlardan üretilen mavi hidrojenden 2-3 kat daha pahalı.

Yeşil hidrojenin üretim maliyeti, yenilenebilir elektrik fiyatları, elektrolizörün yatırım maliyeti ve çalışma saatleri tarafından belirleniyor.  Hâlihazırda yenilenebilir enerji kaynakları dünyanın pek çok yerinde en ucuz enerji kaynağı haline geldi ve MWh başına 20 doların altında rekor fiyatlara ulaştı.

IRENA’ya göre, düşük maliyetli elektrik, rekabetçi yeşil hidrojen için gerekli bir koşul olsa da, elektroliz tesislerinin yatırım maliyetlerinin de önemli ölçüde azalması gerekiyor.

Ajansın yeni çalışması, yenilikler ve iyileştirilmiş performans yoluyla elektrolizörlerin maliyetlerini düşürmek için temel stratejiler ve politikalar içeriyor.

IRENA’nın analizi, önümüzdeki 10 yıl içinde hızlı ölçek büyütme ve elektrolizörlerin devreye alınması ile yeşil hidrojenin 2030’a kadar birçok ülkede maliyet açısından mavi hidrojen ile rekabet edebileceğini gösteriyor.

Kaynak

20 Aralık 2020 Haberler , , ,